De kunst van verbinden.

De Wieuw in gesprek met Laurent Laporta,
Kunstenaar, Head of Design & Klant van De Wieuw.

Odoo CMS - a big picture
Laurent Laporta aan het werk in zijn atelier.

Voor deze editie van De Kunst van Verbinden maken we kennis met een kunstenaar die laveert tussen twee werelden: de verf en het vectorbestand, het canvas en het scherm. Laurent Laporta is een gedreven kunstschilder met een stevige achtergrond in de reclamewereld, waar hij als Head of Design zijn sporen heeft verdiend. Maar in zijn vrije tijd - of misschien beter gezegd: in zijn noodzakelijke tijd - zoekt hij de stilte en de intensiteit van het schilderen op.

Laporta is al jarenlang klant bij De Wieuw, waar hij zijn kunstenaarsmaterialen koopt en zijn werken laat inlijsten. We gaan met hem in gesprek over zijn creatieve proces, hoe hij de balans vindt tussen het snelle tempo van de reclame en het trage rijpen van een schilderij. We praten over kleur, over intuïtie, over de noodzaak om te creëren en over de connectie met De Wieuw. Lees hieronder de volledige blogpost en ontdek ook onze reel waarin we op bezoek gaan in zijn creatief atelier, gevestigd in de creatieve hub De Mortselarij..

Voor deze blogpost gingen we op visite bij het atelier van Laurent  

Stap met ons mee en bekijk de leuke beelden in onze reel.

 Maak kennis met Laurent Laporta

Wie is Laurent Laporta?

"Ik ben geboren in de jaren tachtig, hier in Antwerpen," begint Laurent zijn verhaal. "Tekenen deed ik al als kind, maar op mijn vijftiende begon ik echt te schilderen, in het kelderatelier van mijn ouders." Die vroege interesse mondde uit in een opleiding Grafische Kunsten, waarmee hij zowel zijn artistieke als professionele carrière een stevige basis gaf.

Na zijn masterdiploma te behalen gaat hij overdag aan de slag in een reclamebureau en zoekt hij 's avonds zijn toevlucht tot het schilderen. In zijn beginjaren draaide het werk rond aardetinten, wittinten en ruwe texturen. "Ik hield van soberheid en het tastbare karakter van die materialen."

Maar in 2018 kwam er een kentering. "Ik ontdekte spuitbussen, en plots ging er een wereld van kleur voor me open." Sindsdien maakt hij gretig gebruik van levendige pigmenten en experimenteert hij met allerlei materialen: potloden, stiften, pastels, acryl, gouache, industriële verf én dus de spuitbussen.

"Mijn schilderijen vertrekken niet vanuit een onderwerp, maar vanuit techniek en verrassing," legt hij uit. "Ik zoek voortdurend naar nieuwe effecten, kleine bochten en onverwachte hobbels in het parcours. Verrast worden door een resultaat is een prachtig moment."

Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit van een creatieve duizendpoot zoals jij?

Overdag bevindt Laurent zich meestal achter het scherm, verdiept in het werk voor zijn klanten. "Dat vraagt om scherpte, precisie, en strategisch denken," vertelt hij. Maar zodra de avond valt, ruilt hij de digitale wereld in voor de analoge. "Dan laat ik bewust de computer links liggen en zoek ik mijn toevlucht in het atelier. Daar duik ik met mijn handen in het materiaal: experimenteren, vuil worden, creëren." 

Die overgang is voor hem geen contrast, maar een wisselwerking. "Voor mij is die afwisseling essentieel; het houdt mijn creativiteit levendig en in beweging, op meerdere fronten tegelijk."

Een fascinatie voor kleur en vorm

"Ik ben gefascineerd door kleur en vorm – en vooral door de manier waarop die twee met elkaar in gesprek gaan," vertelt Laurent. In zijn huidige werk laat hij geometrische vormen spreken. "Strak, herhaald, ogenschijnlijk eenvoudig. De structuur blijft herkenbaar, bijna repetitief, maar door het kleurgebruik en de compositie krijgt elk werk een heel eigen energie, een eigen karakter."

Zijn liefde voor schilderkunst gaat terug tot ver in zijn jeugd, maar het kreeg pas écht vorm toen hij zijn fascinatie voor abstractie ontdekte. "Wat ik zoek, is dat ene kruispunt waar rust en dynamiek elkaar net raken. Die plek waar iets in balans komt, zonder zijn spanning te verliezen."

Zijn atelier ademt creatieve chaos.
Laurent aan de slag met een spraycan.
Het terras van zijn atelier in 'De Mortselarij'.

Van puzzelstukken tot planmatige structuur

"In een eerdere reeks werkte ik minder strak. De werken bestonden uit een vloeiende verzameling abstracte vormen die zich als puzzelstukken om en door elkaar weefden." Hij denkt even na. "De compositie ontwikkelde zich als een puzzel zonder vaste uitkomst, tot er een evenwicht ontstond. Net als ons leven, had dat werk een mix van spontane, ongeplande momenten en doelgerichte, weloverwogen handelingen nodig om tot stand te komen."

"Nu gaat er meer planning aan vooraf," zegt hij daarover. Maar de kern blijft: het zoeken naar een gevoel. Een punt waar het werk begint te spreken.

Tussen buren, brouwsels en borstels

We ontmoeten Laurent in zijn atelier in De Mortselarij, een creatieve broedplaats waar kunstenaars, ambachtslui en organisaties onder één dak samenkomen. “Een heel fijne omgeving om te zitten,” zegt hij. “Het is hier nooit stil, en dat maakt het net zo inspirerend.” De dynamiek van de plek werkt aanstekelijk. Een babbeltje met een buur, een blik op wat anderen aan het creëren zijn, of gewoon even de volumeknop open en losgaan op het doek — het draagt allemaal bij aan zijn creatieve flow. 

“Ik kom hier op heel verschillende momenten werken: soms voor lange sessies, soms kort om een idee meteen uit te proberen.” Ook de korte afstand tot zijn thuis, de relaxte regels en de nabijheid van een lokaal gebrouwen biertje bij de mannen van brouwerij De Mortselarij maken het plaatje compleet. “Alleen de grootte — daar droom ik soms nog van net iets meer.”

De creatieve site, die ook wel bekend staat als The Red Lion Art House, heeft nog een onzekere toekomst. Maar zolang het kan, hoopt Laurent er te blijven creëren. “Deze plek vinkt veel van mijn noden als atelier af.”

Odoo text and image block Laurent voor 'De Mortselarij', Rode Leeuwlaan 15 te Mortsel.

Waar kunnen we jouw werken bewonderen?

"Mijn werk krijgt steeds meer aandacht op diverse kunstbeurzen, zoals de Affordable Art Fair in Brussel en Amsterdam, en tentoonstellingen in Antwerpen, Brussel en tijdens de zomermaanden in Knokke.", vertelt Laurent. Daarnaast neem ik ook deel aan groepstentoonstellingen in Frankrijk en Zwitserland.

Op dit moment zijn enkele sculpturen tentoongesteld in Galerie Nassau42 in Antwerpen, vlakbij het MAS.
Daar loopt momenteel 'The Summershow' waar Laurent samen met vier andere artiesten exposeert. "Het is een speels en kleurrijk geheel door de werken van Elena Fuchs, Benedicte De Meeus, Tommy Lennartsson, Mat Kemp en mezelf. "

"Deze zomer kun je mijn werk ook 
bewonderen in Knokke, daar kan ik binnenkort meer over vertellen.." vertelt Laurent met lichte pretoogjes.

'Day by Day', 'Mushroom Fantasy' & 'California Surf', sculpturen van Laurent Laporta.
Laurent is één van de vijf artiesten van The Summershow bij Naussau 42 Fine Arts.

Wanneer ik vraag waar hij in het verleden al heeft kunnen exposeren en of er een memorabel moment hem is bijgebleven, vertelt hij het volgende; "Een fijn moment was om mijn werk te zien hangen in Knokke, met links een werk van Keith Haring en rechts eentje van Bram Bogart. Ik zou liegen moest ik zeggen dat dat niets met me deed.". 

Waar is Laurent Laporta nog mee bezig naast zijn schilderijen?

Naast zijn werk als schilder is Laurent ook actief in de reclame- en interieurwereld. "Ik ben head of design voor de Duvel Moortgat groep, bouw aan merkindentiteiten voor een verscheidenheid aan merken, en ben betrokken bij een fiks aantal interieurprojecten."

Is er een gemene deler in die uiteenlopende activiteiten? "Wat al die opdrachten verbindt, is mijn drang om te creëren. Zolang ik maar kan maken, vormgeven, bedenken – in beeld, materiaal of concept – zit ik op mijn plek."

Kunstwereld vs. Reclamewereld
Waar zit het verschil tussen commercieel en autonoom werk?

Er lijkt volgens Laurent altijd een zekere spanning te bestaan tussen commercieel en niet-commercieel werk. "Alsof enkel het laatste het label 'kunst' mag dragen," merkt hij op. "Toch ligt het verschil in wezen niet in de aard van het werk, maar in de context waarin het ontstaat."

"Bij commercieel werk vertrekt het proces vanuit een briefing," legt hij uit. "Een klant reikt een vraagstuk of opportuniteit aan, en het is aan jou als maker om daar een creatieve, doordachte oplossing voor te formuleren. De vrijheid is gekaderd, maar binnen die grenzen moet je zien een boeiend resultaat te leveren."

"Bij autonome kunst is het proces omgekeerd. Het werk ontstaat zonder voorafgaande vraag; het vertrekt vanuit een innerlijke noodzaak, een onderzoek, een intuïtie. Pas achteraf vindt het, eventueel, een publiek of een koper."

Wat is de kern van het verschil?

Die fundamentele drang om te creëren is voor Laurent onmisbaar. "Misschien ligt daar het echte verschil: commercieel werk vraagt om een oplossing, kunst om een zoektocht. Beide kunnen waardevol zijn. Maar alleen bij kunst is de aanwezigheid van een ‘klant’ optioneel."

Welke kunstenaars of stijlen inspireren jou? Waar haal je algemeen je meeste inspiratie uit?

"Mijn recente inspiratiebron? Josef Albers, een meester in kleurinteractie," vertelt Laurent. Ook andere kunstenaars uit de color field-stroming prikkelen zijn blik. "Die beheersing van kleur, die subtiele spanningen tussen vlakken — daar kan ik eindeloos naar kijken."

Toch komt inspiratie niet enkel uit de boeken of bekende namen. "Ik laat me evengoed leiden door wat ik zie in galeries of op expo’s," zegt hij. "Een dagje flaneren door de stad, ergens naar binnen wandelen, een werk zien dat blijft hangen — dat voedt mijn drive." En zoals bij velen vandaag, speelt ook het internet een rol. "Online is er een eindeloze stroom aan beelden en ideeën. Je ontdekt er nieuwe kunstenaars, ziet werk uit hoeken van de wereld die je anders nooit zou kennen. Maar," voegt hij toe, "uiteindelijk gaat er niets boven het echte werk. Een schilderij of sculptuur in het echt ervaren, de textuur zien, het spel van het licht — dat blijft ongeëvenaard."

Over de connectie met De Wieuw

"Al jarenlang is De Wieuw mijn vaste adres – een soort snoepwinkel voor wie graag maakt en creëert," vertelt Laurent. "Hier haal ik mijn verf, doeken en kaders. De selectie is ruim, gevarieerd en goed gecureerd, waardoor je meestal meteen vindt wat je nodig hebt. Ook in opgespannen doeken en kant-en-klare kaders is er een ruime keuze. Het is heerlijk om gewoon je spullen te kunnen inladen en meteen aan de slag te gaan."

Odoo image and text block

Creatieve verleiding tussen de rekken

"Wat De Wieuw voor mij echt uniek maakt, is dat ik er altijd met meer buit vertrek dan gepland," lacht hij. "Terwijl je door de gangen wandelt, wordt je creativiteit vanzelf geprikkeld. Je krijgt zin om te experimenteren, om te spelen. 

Wat zijn jouw favoriete materialen?

Tijdens mijn bezoek in zijn atelier pols ik naar zijn favoriete materialen. “Ik experimenteer graag,” zegt Laurent. “Zowel qua techniek als in merken.” Zijn werkplek verraadt alvast een duidelijke liefde voor de spuitbussen van Montana, keurig uitgestald in zelfgemaakte rekken die ooit begonnen als bakken van het merk Vedette. Daarnaast grijpt hij vaak naar acrylverf, met een voorkeur voor de Expert-reeks van Amsterdam: “Breed kleurenpalet, rijk aan pigment – daar hou ik van.” Ook acrylic markers zijn nooit ver weg en voegt hij graag toe aan zijn winkelmandje.

“Ik ben ook fan van jullie uitgebreid gamma aan baklijsten,” zegt hij. “Zeer handig dat er zoveel formaten gewoon klaarhangen.

Altijd welkom bij De Wieuw

"De gezichten van het team ken je, ook al ken je niet altijd de namen. Altijd is er een vriendelijke glimlach, en een hulpvaardige service. Ook daarvoor kom je telkens terug," vertelt Laurent.

Hij waardeert het persoonlijke karakter van De Wieuw, een plek waar de medewerkers niet alleen weten waar alles ligt, maar ook meedenken en oprecht geïnteresseerd zijn in wat je maakt. "Het voelt niet als zomaar een winkel, maar als een plek waar passie voor kunst leeft."

Op zoek naar acrylic markers.
Close-up van zijn Vedette Spuitbussenrek.
Laurent kiest voor grote formaten canvas met Alu-frame.

200 jaar!? Proficiat! Een naamsverandering naar 'De Wauw'
zou hier zeker van toepassing zijn.. - Laurent Laporta

"Blijf doen wat jullie aan het doen zijn met De Wieuw. Qua kunstenaarswinkel is het, by far, de beste en meest unieke go-to-shop voor kunstenaars en creatieven! Je zal me nog vaak tegenkomen!" eindigd Laurent ons gesprek.

Ook wij bedanken Laurent voor het aangename gesprek, het bezoek aan zijn fijne werkplek en het lekker biertje, de verhalen en het jarenlange  vertrouwen in ons vakmanschap en familiebedrijf. We zijn dan ook vereerd om hem als ambassadeur te mogen voorstellen in De kunst van Verbinden.

Odoo CMS - a big picture
Laurent Laporta loopt door zijn vertrouwde en favoriete kunstenaarswinkel.

Benieuwd naar meer verhalen van onze ambassadeurs?
Blijf ons volgen voor meer inspirerende gesprekken in onze reeks 
 De kunst van Verbinden !